PRAKSISEN ER AVSLUTTET >>>> Fortvil ikke - hjelpen er her <<<<
Familierett, foreldreansar og samvær

Saker etter barneloven – hvor skal de gå for retten – verneting i slike saker

Hvis foreldre er uenige om hvem som skal ha foreldreansvaret, om hvor barnet skal bo fast, eller om samværet, kan hver av dem reise sak for retten, såfremt foreldrene kan fremlegge gyldig meklingsattest. Og Barneloven sier videre at slike søksmål må reises for den domstol der barnet har alminnelig verneting – og barnets alminnelige verneting bestemmes av reglene i tvisteloven § 4. I alminnelighet betyr dette at sak må reises i den rettskrets der barnet har sitt faktiske bosted.
Les mer...

Barnefordeling – tvister om fast bosted foreldreansvar samvær og samværsavtale


Når et parforhold ryker og det er barn med i bildet, settes begge foreldrene ofte på alvorlige prøver. De fleste klarer selv eller ved hjelp å løse utfordringene, og blir enige om hvor barnet skal bo fast eller om det skal være delt bosted.

Les mer...

Mulige endringer i barnelovens regler om delt fast bosted, vanlig samvær og flytting

Et utvalg oppnevnt av regjeringen la i 2008 frem forslag om endring av enkelte bestemmelser i barneloven. Forslaget er ferdigbehandlet av Regjeringen (Barne- og likestillingsdepartementet), og forslagene ligger i skrivende stund (februar 2010) til behandling i Stortinget. Vi skal i denne artikkelen se litt nærmere på tre av endringsforslagene, og hvilke konsekvenser disse kan få for foreldre og barn – altså dersom de vedtas.
Les mer...

Foreldreansvarets innhold og litt om tvister om foreldreansvaret

Som vi skal se nedenfor, er foreldreansvaret grunnleggende når det gjelder svært mange forhold som angår barnet. Det må derfor først forklares hvem det er som har dette ansvaret, og det er nærmere definert i Barneloven i §§ 34 og 35. Deretter skal jeg redegjøre for hva foreldreansvaret omfatter. Avslutningsvis kommer litt om tvister om dette temaet og muligheten for forandringer. Les mer...

Samværsavtaler – særlig om samvær med spedbarn og småbarn

En nyere trend synes å være krav om samværsavtaler med nærmere regulering av samværet med spedbarn og små barn – kall det barnets første leveår. Barnelovens bestemmelser om barns rett til samvær og forelders tilsvarende rett til samvær med barnet gjelder også her, men neppe det loven definerer som ”vanlig samvær”, som vil omfatte overnattingssamvær hver annen helg. For kort tid siden fikk vi inn en sak der barnefaren krevde samværet med sin 14 dager gamle datter brakt inn i ”ordnede former” – noe som ble nærmere presisert å skulle omfatte en kveld i uken, overnatting annen hver helg osv. Les mer...

Barn og samvær – foreldreobstruksjon

I henhold til barnelovens bestemmelser har barn krav på samvær med den av foreldrene barnet ikke bor fast hos, og den samme rett har far, hvis barnet bor fast hos mor. Samværets omfang blir nesten alltid nedfelt i en samværsavtale. Og formodentlig fungerer denne mer eller mindre for de fleste. Men av og til, og dessverre mye oftere enn mange kanskje tror, nekter bostedsforelderen å inngå noen samværsavtale overhodet, og griper aktivt inn for å forhindre at den andre skal få samvær overhodet.

Les mer...

Hvor skal barna bo etter et samlivsbrudd?

Et samlivsbrudd påvirker ikke bare de to partnerne som går fra hverandre, men mest av alt felles barn. Ofte vil foreldrene komme til enighet selv angående barna. Men av egen erfaring har jeg sett at dette slett ikke alltid er tilfelle; foreldre kan raskt krangle om hvor barna skal bo fast. Jeg skal her redegjøre for hva som er de viktigste rettslige aspekter ved et samlivsbrudd når det kommer til hvor barna skal bo fast.

Les mer...

Barnefordelingstvister – foreldreansvar og samvær

I artikkelen ”Hvor skal barna bo etter et samlivsbrudd?” har jeg gitt en kort redegjørelse for de viktigste rettslige forholdene angående barnas faste bosted etter et samlivsbrudd. Her skal det gis en utfyllende redegjørelse både av spørsmålet om foreldreansvar og retten til samvær.
Les mer...

Samboerforhold eller ekteskap?

Mange samboerpar lurer på om de juridisk sett står ”sikrere”, dersom de inngår ekteskap. Antall samboerpar har økt betydelig de siste årene. Dette har på mange områder også fått betydning for lovgivningen, ved at bestemmelser som tidligere kun omfattet ektepar, nå også omfatter samboere. På andre områder skiller fortsatt regelverket mellom ektepar og samboere. I denne artikkelen vil vi se nærmere på samboeres juridiske stilling i forhold til ektefellers juridiske stilling, innenfor enkelte utvalgte livsområder. Les mer...

Foreldreansvaret - vet du nok om hva dette innebærer?

Unge foreldre kan være gift med hverandre. De kan være samboere. Eller de bor ikke sammen i det hele tatt. Hvilke utslag kan disse situasjonene gi for barna og foreldrene? Les mer...

Nettstedet bruker cookies fra Google for å måle og analysere trafikken. Alle data er anonymisert.