PRAKSISEN ER AVSLUTTET >>>> Fortvil ikke - hjelpen er her <<<<

Peder Aas og Kari Holm inngår samboeravtale og Lars Holm blir borte over natten

Etter vel beståtte eksamener den forsommeren, hadde Peder og Kari også kommet i jobb. Nå var tiden kommet til å flytte hjemmefra, og de avtalte møte hos advokat Høie for å inngå samboeravtale.
”Pappa har vært borte i natt uten å si fra!”, utbrøt Kari bestyrtet på veien ned til advokaten. Hva skulle familien tenke? Dette var noe nytt, selv om Lars hadde vært sent hjemme etter en tur på byen sammen med venner fra tid til annen. ”Vel, han har vel ramla utpå da!, men det kommer vel en forklaring etter hvert..” – Peder kunne ikke annet enn å flire.

Hos advokat Høie ble de ønsket velkomne som nye klienter, og etter en kort innledende prat gikk de rett på sak:

 1. De ble forelagt en standardavtale som omfattet følgende punkter – som kunne endres dersom det var ønskelig:
 2. Det hver av dem eide og hadde med seg inn i samboerforholdet skal beholdes som ene-eie.
 3. Gave eller arv mottatt i fremtiden fra andre enn samboeren skal være mottagerens ene-eie.
 4. Det partene skaffer seg sammen skal normalt eies av dem med en halvpart hver.
 5. Disposisjoner over felleseiede ting må partene være enige om.
 6. Den enkeltes gjeld er vedkommendes egen – gjeld tatt opp i fellesskap hefter de for sammen.
 7. Løpende husholdnings- og driftsutgifter skal de være sammen om.
 8. De ble bedt om å vurdere om de ville opprette et gjensidig testament, siden samboere ikke får automatisk arverett dersom den ene skulle falle fra. Peder og Kari var enige om at de ønsket å få etablert et gjensidig testamente og innholdet ble diskutert. Begge hadde for øvrig også i forbindelse med jobben fått del i gruppelivsforsikring som de ønsket å gjøre den andre begunstiget til hvis et forsikringstilfelle inntraff. Det er da nødvendig å underrette selskapene om dette skriftlig.
 9. Siden de ikke hadde barn var det intet å regulere her.
 10. Avtalen inneholdt en opphørsbestemmelse og en fordelingsbestemmelse i tilfelle opphør med mulighet for salg av ting de ikke kunne bli enige om fordelingen av.
 11. Endelig inneholdt avtalen et Vedlegg der Kari og Peder skulle føre opp ting i det felles hjem og krysse av for eierskapet. Peder hadde med seg litt av hvert, mens Kari, som Lars Holm hadde antydet, også fikk en del brukbare møbler og litt kunst fra foreldrenes hjem.


Møtet hos advokat Høie tok i underkant av to timer, men da var også det gjensidige testamentet utarbeidet, signert og bevitnet. Glade for å være ferdig med disse formalitetene, og siden det var fredag ettermiddag, tok de en tur ut for å ta et par øl med venner. Mens de satt og slappet av fikk Kari en telefon fra sin mor…….

Samme dag hadde bomben sprunget, og Cathrine hadde rystet tatt i mot Lars da han kom hjem i drosje utpå formiddagen. Skitten og krøllete i klærne, med blodskutte øyne og dårlig ånde formelig vaklet Lars inn i huset og skulle redegjøre for seg. Det var ikke lett å bortforklare noen ting, men det tok Cathrine en stund å få noe fornuft ut av ham.

Det kom etter hvert frem at Lars kom hjem fra politihuset på Grønland, der han hadde sittet på glattcelle fra sent på natten. Han var imidlertid svært forbeholden med å gå i detaljer, men det som faktisk hadde skjedd var følgende:

Kvelden før hadde han og vennen Bjørn slått seg virkelig løs. Etter en bedre middag med mye deilig vin og konjakk, bestemte de seg for å avlegge en strippeklubb i Skippergaten et besøk sent på kvelden. Der gikk det i champagne og lettkledde damer. Herrene fulgte opphisset med i det som foregikk på scenen – her var ikke mye overlatt til fantasien!

Noen timer med champagne gjorde Lars Holm dumdristig og vågal, og han forsøkte seg med en ikke helt akseptabel håndspåleggelse på en av de halvnakne damene på et sted som ikke skal nevnes i avisen.
Resultatet lot ikke vente på seg! Dette inngikk ikke i den unge damens ansettelseskontrakt, og det neste Lars visste var at han lå rett ut på gulvet etter en skikkelig lusing til hodet. Forsvare seg kunne hun, og hyle og tiltrekke seg oppmerksomhet var visst en naturlig sak for henne! To minutter senere var regningen betalt og Lars Holm befant seg i armene på en utkaster som nokså hardhendt fjernet ham fra åstedet.

Lars var ikke fornøyd med behandlingen og laget bråk, full og avvist som han var. Politiet kom til stede, satte på ham håndjern, og kjørte ham rett på Grønland der han ble overlatt til seg selv på en celle for natten. Neste morgen husket ikke Lars så mye av det som hadde skjedd. Han var skjelven og visste ikke hvor han var, men i avhør bar det etter et par timer, og han fikk en bot på kr. 10.000.- for å ha antastet damen og forstyrret den alminnelige fred og orden…..

Cathrine fikk de fleste av detaljene ut av en flau Bjørn – Lars selv var fåmælt og forknytt. Det hele ble for meget for Cathrine, som følte hun hadde holdt ut med denne dominerende og hensynsløse mannen altfor lenge bare fordi Kari fortsatt bodde hjemme.

Dagen etter ringte følgelig Cathrine Holm til advokat Høie for å få hjelp med separasjon og skifte av det økonomiske mellomværende mellom ektefellene. Neste oppdatering vil derfor ta for seg stegene i en separasjons- og skilsmissesak og se nærmere på delingen av boet.

Advokat Ole Christian Høie
© mars 2004

 

Nettstedet bruker cookies fra Google for å måle og analysere trafikken. Alle data er anonymisert.