PRAKSISEN ER AVSLUTTET >>>> Fortvil ikke - hjelpen er her <<<<

Peder Aas forelsker seg på ordentlig og blir samboer

Peder er snart ferdig med sine studier på BI – han er 26 år gammel og i ferd med å forberede seg til de avsluttende eksamener til våren. Peder har vært en flittig, sporty og lystig student, han er veltrent og sprek og ser (selv) frem til en lysende karriere innenfor næringslivet. Helst vil han nok jobbe med aksjer og børs, men han får jo se hva som finnes av tilbud når han er ferdig.

På kvinnefronten har han vært normalt aktiv i studietiden, hatt en rekke kjærester, men det var først i fjor høst at den store Kjærligheten kom inn i livet hans. På et studentball i granda stil, traff han Kari Holm, og etter den avsluttende valsen og påfølgende nachspiel fulgte han henne helt hjem. Et inderlig godnattkyss på trappen utenfor hos Kari, og verden antok en ny dimensjon……

Kari Holm er 25 år gammel og studerer engelsk litteraturhistorie på Blindern – hun arbeider med en hovedoppgave om William Shakespeare og regner også med å bli ferdig til sommeren. Peder synes hun er det skjønneste på jord, og hun har falt fullstendig for hans ”mandige sjarm”. Det nyeste nytt er at de har planlagt å flytte sammen så snart eksamenene er vel overstått. Begge regner med å komme raskt i inntektsgivende arbeid, men de har ingen egenkapital av betydning, og må inngå et leieforhold de første årene.

Peders foreldre – Wenche og Anton Aas – synes det er greit at de to unge forsøker seg som samboere først ( som om de har noe med det!) , mens Kari’s pappa Lars Holm faktisk ikke synes noe særlig om dette. (Kan han i dag i vår moderne tid fortsatt være ”av den gamle skolen”?) Kari’s mor Cathrine har ikke så mange egne meninger – i hvert fall kommer de ikke så enkelt til uttrykk med en så dominerende ektemann som hun har – men innerst inne synes hun nok det er greit at de slår seg sammen på denne måten.

Pappa Lars tar de unge for seg etter en bedre søndagsmiddag hjemme. Han insisterer på at de skal få satt opp en Samboeravtale før de flytter sammen. Jaha – på noen fintfølende måte presenterer han i hvert fall ikke sin ide (sitt krav) – kanskje han hadde tatt litt godt for seg av den deilige italienske rødvinen under middagen? Peder vet at Lars er en tøffing, men Peder, som ellers ikke er skåret for tungebåndet, synes ikke det på noen logisk basis er enkelt å protestere mot tanken…..

Kari vrir seg på stolen, Peder holder stort sett munn, mens Lars doserer litt fra sin store livserfaring. ”Men vi eier jo nesten ingen ting”, får hun til slutt sagt, ”og følelsesmessig synes jeg det er vanskelig å sitte her og planlegge et brudd – særlig så glade som vi er i hverandre!”
Dette går ikke helt hjem hos den ”gamle” – men han skjønner at han må skjerpe seg – det er jo ikke han som skal flytte sammen med noen – selv om han nok fra tid til annen kunne ha tenkt seg å skifte ut Cathrine med en ny…… Er det en tilstundende midtlivskrise, mon tro?

”Det gjelder å se dette på en mest mulig positiv måte”, sier Lars. ”Med en gang dere blir ansatt i fast jobb, kan det dukke opp jobbrelaterte forsikringer som dere kan tilgodese hverandre med. Dukker det opp barnebarn har jeg hørt noe om at det er nye arveregler, så jeg vil absolutt anbefale dere å tenke over dette. Dessuten har vi tenkt å sende med Kari en del møbler og malerier – noe av det er verdt en del penger – og vi synes det ville være betryggende at det ble satt opp en oversikt over inventar som dere jo kan bygge ut etter hvert. Skal dere kjøpe en leilighet sammen om noen år - kanskje Kari får en gave av oss hvis noe slikt blir aktuelt – og ta opp lån sammen – så vet jeg fra min egen advokat gjennom mange år at alle er tjent med at de formelle tingene gjøres ordentlig.”

Slik avsluttet Lars sitt foredrag, og slik ble Peder og Kari etter hvert enige om at det kanskje var smart å ta kontakt med en advokat. De ville ikke bruke advokaten til Lars, men her var det at Wenche Aas kom på banen med et forslag. Hun pleide å skumme de bydelsavisene som familien mottok i Bjerkebakken på Røa, og hun hadde merket seg en advokat som stort sett skrev om både dette og hint i en fast spalte i en av avisene. Hun hadde merket seg artikler både fra familierettens og arverettens områder.
Så slik gikk det til at Peder og Kari tok kontakt med advokat Ole Christian Høie for å få satt opp en enkel Samlivsavtale...

Ole Christian Høie
© mars 2004

 

Nettstedet bruker cookies fra Google for å måle og analysere trafikken. Alle data er anonymisert.